söndag 12 augusti 2007

Bristvara: Kompetens


Wikipedia:
Kompetens:
Begreppet kompetens bygger på 3 hörnstenar: Kunskap, Vilja och Förmåga. Alla dessa 3 parametrar måste vara uppfyllda för att du skall anses vara kompetent. Det innebär att om du har förmågan och kunskapen men saknar viljan att utföra arbetet då är du inte kompetent för uppgiften

Kompetens är viktigt och det gäller att rätt person har rätt kompetens. Vem skulle vilja åka med en bil om den inte är gjord av kompetent personal? Flyga ett flygplan? Hoppa bungeejump?

Ett område där man gärna vill se en rejäl dos av kompetens är försvarsmakten. Att ge sig ut i krig utan rätt utrustning, strategi och planering borde vara uteslutet.
När något går fel i krig så går det ofta rejält fel. Det är ju inte direkt så att om stridsvagnen går sönder stannar man bara vid närmaste bensinmack och köper reservdelar.
Men hur är det med kompetensen vid vår försvarsmakt?



Svenska soldater befinner sig just nu i Afganistan och ingår i ISAF(International Security Assistance Force )(ISAF) som är en internationell fredsbevarande styrka i Kabul.
De har varit utsatta för bombanfall, beskjutning och andra krigsrelaterade händelser.

Döm om min förvåning när jag läser på svt's text-tv att skyddsvästarna som de svenska soldaterna är utrustade med har fel färg. I stället för de sandbruna västarna som smälter in i omgivningen har våra svenskar gröna västar. Detta gör att de uppmärksammas betydligt mer än tex. tyska och amerikanska soldater.

Som vän av ordning så antar man att någon då har kikat på problemet för att senare lösa det. Inte ska väl soldaterna behöva vara måltavlor där ute i sitt jobb att bevara världsfreden?

Jorå, vårt stolta förvar (som kostar x antal miljarder per år) ska lösa det hela. Enda problemet tycktes vara att västarna kunde inte leveras förrän 2009!
Som en fd. företagare och i allmänhet problemlösare, tänker jag att "Vart ligger problemet?"
Finns det inte en enda kompetent person som kan lösa detta i Förvaret?
Vart i hela friden går våra pengar?
Ska vi inte kunna skicka i väg soldater med rätt utrustning till ett krigsområde?

Tur att denna inkompetens inte finns överallt i vårt samhälle..

Eller?

2 kommentarer:

2maz sa...

En burk sandfärgad sprayfärg kostar runt hundralappen på OKQ8, så allvarligt, hur jävla svårt kan det vara?

Comvidare sa...

Så vilken av hörnstenarna fattades i det här specifika fallet? Jag funderar och funderar men kommer inte på svaret. Hade du nån idé där. För inte kan det väl vara alla? Nej, det kan inte vara möjligt. Tror du? Neeej. Eller?!